Resan, april 2010

 

Beskrivningen av min resa började här: http://sten.kfib.org/Diverse/Resan/Resan.htm

Januaris anteckningar hittar du här: http://sten.kfib.org/Diverse/Resan/Resan_01.htm

Februaris anteckningar hittar du här: http://sten.kfib.org/Diverse/Resan/Resan_02.htm

Mars anteckningar hittar du här: http://sten.kfib.org/Diverse/Resan/Resan_03.htm

Maj’s anteckningar hittar du här: http://sten.kfib.org/Diverse/Resan/Resan_05.htm

 

2010-04-01 – ok start på månaden?

2010-04-02 – inget aprilskämt

2010-04-03 – promenad, för mycket

2010-04-04 – satt i solen, det fick räcka

2010-04-04 – kämpigt

2010-04-05 – vit påsk

2010-04-06 – läget

2010-04-07 – två ”resor” idag

2010-04-08 – bara sovit idag

2010-04-09 – ska det aldrig ge sig

2010-04-10 – besvarade tre email

2010-04-12 – biverkningar

2010-04-12 – illamående

2010-04-13 – sover dessutom illa

2010-04-13 – kanske tystnar ett tag

2010-04-13 – näpp, inte inlagd ännu

2010-04-15 – dito

2010-04-18 – röntgen på tisdag och läkarbesök på onsdag

2010-04-20 – röntgen

2010-04-22 – tack för alla tummar! – lite bra och lite dåligt

2010-04-23 – LAH

2010-04-27 – LAH imorgon

 

2010-04-01 – ok start på månaden?

Jag mådde faktiskt inte illa länge efter medicinbytet. Det var nog bara lite dålig timing från min sida. Jag skulle ha tagit båda medicinerna samtidigt, vilket jag inte gjorde. Nu mår jag som med den kraftigare medicinen. Nu gäller det att få i sig tillräckligt med energi idag, så att jag mår bättre imorgon. Om allt har gått enligt planerna, så ska det finnas en låda energidryck att hämta på apoteket i eftermiddag. Då ska det i alla fall gå lättare att få i sig energi och med mindre ”uppmärksamhet”. Alltså att jag inte hela tiden måste förbereda och greja, utan bara kan ta en flaska, stjälpa den, grina lite illa (goda är dom inte, energidrinkarna) och så är det klart. Då kan ”uppmärksamheten” (som det i sig är lite ont om i mitt nuvarande tillstånd) kanske ägnas åt något roligare saker. Som att orka läsa tidningen eller så.

Lite optimism så här i månadsstarten. Stackars läsare, detta är verkligen en berg-och-dal-bana.

Det kom allt hem ett lass med energidryck. Stackars Elsbeth kom hemsläpande på tre stora papperskassar med flaskor. Plus kassarna från veckohandlingen som hon gjorde på egen hand idag. Så nu borde det finnas förutsättningar…

GLAD PÅSK!

2010-04-02 – inget aprilskämt

Det var inget aprilskämt, det kändes faktiskt lite bättre igår och idag ytterligare en aning bättre, men med start från en ohyggligt låg nivå förstås. Det pekar i alla fall åt rätt håll. Idag har jag försökt trycka i mig ytterligare lite mer energidryck och hoppas få ”svar” på det i morgon. Yrseln är en aning bättre och så har jag lärt mig hantera den. Det är egentligen i och ur sängen som yrseln sätter in, eftersom man måste ändra huvudets vinkel då och i flera ledder. Det handlar ju om att balanssinnet överreagerar på något sätt. Genom att göra rörelserna i en viss ordning och långsamt, så blir yrselverkningarna inte så stora. Äfflans vad man anpassar sig hela tiden, människan är ett otroligt anpassningsbart djur.

I eftermiddags var alla sönerna, sonhustru och sondotter på besök. Det var jättetrevligt, men precis vad vi orkade med. Vi sov strax innan de kom och gick och lade oss för att vila när de hade gått.

2010-04-03 – promenad, för mycket

På morgonen var det sol på baksidan och jag tog ett par sittunderlag och satte mig på trappen och bara lapade sol i några minuter.

Vi tog en promenad i em. Gick lika länge som sist, men avkortad sträcka. Det var skönt då, men nu känner jag att det nog blev för mycket. Nu måste jag trycka i mig ännu mer energi, för att inte somna direkt, efter att jag gått upp. Jag misstänker att den energi som jag trycker i mig idag, har jag nytta av först imorgon.

2010-04-04 – satt i solen, det fick räcka

Vid lunchtid gick vi ut på trappan på framsidan och satte oss i soffan en stund. Det var skönt. Jag tog t.o.m. av mig mössan och solade skulten. Jag kan tänka mig att den kan bli ett problem om jag inte är försiktig med den. Den har ju aldrig fått sol förr.

Jag jobbar hårt för att få energibalansen och vätskebalansen rätt. Hoppas att det räcker. Idag är väl status quo, ungefär.

2010-04-04 – kämpigt

För rätt många veckor sedan skrev jag något om att det inte är kämpigt att vara sjuk, jag bara glider ju med. Så är det inte längre. Nu känns det som att jag kämpar, med maten, med att få i mig tillräckligt mycket energi för att orka med nästa ”stint” – en motorterm, en stint är den sträcka man kör till det är dags för förarbyte. I mitt fall är en stint tiden till nästa gång jag får sova. När jag ska sova är det viktigt att ha intagit tillräckligt med energi, så att energin räcker för hela nästa stint också, för då ska jag ju äta ännu mer. Om jag vilar en enda stint, känns det som att jag halkar ner i det tillstånd som jag var i under förra helgen.

2010-04-05 – vit påsk

Det har snöat inatt. Det är vitt ute, inte riktigt heltäckande, men ändå. Tänk så skör våren är ändå. Blir nog inget trappsittande idag. ;-)

Forts från igår: Vad är de som är så kämpigt egentligen? Mat är väl inget konstigt! En del människor skulle säkert vara väldigt glada över att få ägna sig åt mat precis hur mycket som helst. Men jag har aldrig haft nägot stort intresse i mat, äta har varit något som jag måste göra för att överleva – och nu blev det plötsligt så påtagligt. Jag har aldrig varit speciellt intresserad av mig själv, d.v.s. på det sättet att jag tagit hand om mig själv på ett bra sätt. Jag har levt skapligt sunt och hittat sätt att se till att kroppen mår bra, men det har alltid varit indirekt. Exempelvis har judon givit mig otroligt mycket på det sociala planet och så har det fysiska välbefinnandet kommit med ”på köpet” så att säga.

Det är samma sak med maten, jag har ätit för att jag behöver äta, och jag har gjort de med god aptit, och även lyckats bli lite överviktig, men jag har aldrig varit särskilt intresserad av mat eller matlagning. Nu kan det ha att göra med att jag är begåvad med en hustru som är väldigt duktig i köket och alltid har fixat mat som varit god och bra på alla sätt och vis. Det har alltid funnits mat utan att jag har behövt anstränga mig särskilt mycket – inte givit maten så stor ”uppmärksamhet”, som var det ord jag fastnade för häromdagen. Jag har helt enkelt blivit oerhört bortskämd av Elsbeth på detta vis. Tack Elsbeth!

Nu är läget lite annorlunda. Det räcker inte att Elsbeth serverar mat på bestämda tider, jag behöver själv hålla koll på vad jag faktiskt får i mig. Räcker det här? Ska jag ta en flaska näringslösning till? Har jag fått i mig vatten i tillräcklig mängd det här dygnet för att vätskebalansen ska vara OK? Elsbeth försöker hjälpa till, men hon kan ju inte vara min Nanny. Just det att jag måste tänka i dom här banorna är väldigt ovant och därför kämpigt. Just den här perioden är det också precis vad min tankeverksamhet räcker till, rent energimässigt, så därför blir det också en väldigt stor del av den totala uppmärksamheten, som går till detta med mat, energi och vatten. Därför blir det kämpigt.

2010-04-06 – läget

Hur är läget just nu då? Man kan säga att jag mår ”bra”, men är helt kraftlös. Jag har inget ont – värktabletterna håller det i schack. Jag mår inte illa – tabletter även där. Jag kan göra massor av saker, men bara en kort stund. En timme uppe, en timme vila, är det som gäller ungefär. Plus nattvilan. Just nu har jag varit vaken några timmar och känner att jag måste gå och lägga mig bums. Jag tar energidryck fyra gånger per dygn, och det hjälper säkert upp en del, men startläget var så lågt att jag ändå inte orkar något alls egentligen. Varje sak som jag vill göra måste planeras energimässigt, så att jag har de krafter som räcker för det önskade momentet. Exempelvis ska vi besöka sonens nya lägenhet imorgon och det kräver att hela dagen planeras för det, så att jag får vila tillräckligt mycket före och efter.

Men jag mår bra. ;-)

2010-04-07 – två ”resor” idag

Lite motion idag: Först var vi till VC och fick ett stick i armen, för att lämna lite prover och nu ska vi till mellansonen och kolla nya lägenheten.

Det känns väl som att det är precis mycket som jag orkar… Sedan blir det sova av, när vi kommer hem igen. (Jag har förstås sovit emellan.)

2010-04-08 – bara sovit idag

Idag blev som jag trodde igår – en mellandag. Jag har inte gjort något annat än sovit och ätit idag.

2010-04-09 – ska det aldrig ge sig

Jag hade tänkt följa med och veckohandla idag, men jag orkade inte. F-n, detta går ju nerför – inte uppför!

Jag har flera email, som jag inte har haft krafter till att besvara. Håll ut – det kommer svar! Ge mig lite tid bara.

2010-04-10 – besvarade tre email

Man får vara nöjd med det lilla. Det var vad jag orkade göra idag.

2010-04-12 ­– biverkningar

Jag skrev inget meddelande igår. Det hände heller inget. Jag bara sov och försökte äta.

Den stora floran av mediciner som jag äter börjar visa sig i form av biverkningar, bland annat yrsel, illamående, nedstämdhet och sömnproblem (mardrömmar). Det tar mycket på krafterna, speciellt illamåendet och sömnproblemen. Det är inga hemska saker med monster och så, utan tvångsföreställningar som att jag är inne i en fas i drömmen, där jag har fått för mig att om jag fortsätter sova så händer något otäckt. Det enda sättet att klara mig är genom att hålla mig vaken, inte slumra. Så småningom vaknar jag till ordentligt och kan skaka av mig, men då är det svårt att somna om. Detta tar mycket på krafterna.

Nu ska jag försöka förmå läkarna (2 st) att minska doserna. Det är främst värktabletterna som enligt bipacksedlarna är bovarna i dramat.

2010-04-12 – illamående

Jag har tvingats gå upp i max dos med tabletterna mot illamående (Primperan).

Och jag mår förstås pest, trött, hängig och så detta hängande illamåendet i bakgrunden.

2010-04-13 – sover dessutom illa

Jag somnar och vaknar efter en liten stund, ½ timme – 1½ timme. Det blir ju alldeles för lite. För att jag inte bara ska ligga i sängen precis hela tiden, så går jag upp och gör något annat för att skingra tankarna, som nu t.ex., klockan är 03:45.

Illamåendet hanterar jag genom att jag lägger mig på höger sida och räknar till 100. Har inte illamåendet gått över då så räknar jag till hundra igen. Att det fungerar bäst när jag ligger på höger sida har att göra med hur matstrupen löper in magsäcken via magmunnen. När jag ligger på högra sidan blir det ”uppförsbacke” sista biten in i magsäcken. Konstigt nog funkar det bättre än om jag ligger på vänster sida.

Jag pratade just med ”min sköterska”. Hon säger att det är dags att jag åker in på avdelning, så att dom får undersöka mig ordentligt. Dom har dragit ner lite på resurserna på Lungmedicin, så jag måste gå via Akuten. Sedan hamnar jag väl ”någonstans”.

2010-04-13 – kanske tystnar ett tag

Det kan hända att jag inte får en dator att fungera på sjukhuset. Då blir det tyst här…

2010-04-13 – näpp, inte inlagd ännu

Efter ett par samtal med sköterskan kom vi överens om vi ska ändra lite i medicineringen. Vi har ställt om lite av medicineringen, enligt mina önskemål. Kanske hjälper det. Det är för tidigt att avgöra det. Ett plus är att jag inte går ner i vikt. Annars hade dom nog släpat in mig den här gången.

2010-04-14 – bara trött

Idag har det bara varit sov-äta-sova-äta-sova.. Men ändå har varit lika trött när jag vaknat. Vart tar all energi vägen?

Illamåendet hålls i alla fall i schack, vilket känns skönt.

2010-04-15 – dito

Har just inget att berätta. Bara massor av trötthet.

2010-04-18 – röntgen på tisdag och läkarbesök på onsdag

Sorry, men jag är väldigt trött och har helt enkelt inte orkat skriva inlägg…

Nu vill jag att ni håller tummarna för mig. Tisdag förmiddag ska jag röntga låren, skallen och bålen. Det är dags att se om strålbehandling och cellgifter haft någon verkan. På onsdag ska doktorn berätta om resultatet av röntgen. Håll tummarna för att det har haft verkan. Jag lovar att skriva då om inte förr.

2010-04-20 – röntgen

Steg ett gick bra. Jag har satsat allt energitänk det senaste tre veckorna på att jag skulle klara av att ta mig till röntgen. Det gick vägen. Elsbeth hade tagit ledigt från jobbet och följde med. Annars är jag väldigt tveksam till att jag hade fixat det själv. Det är långt att gå och jag skulle gå till två instanser på röntgenavdelningen. Vi lånade en rullstol vid Sjukhusets entré, så Elsbeth skjutsade mig till röntgenavdelningen. Därefter behövde jag inte rullstolen (orken räckte till de fortsatta förflyttningarna), men det var bra att kunna ställa ryggsäck och handväska på den, när vi fortsatte vår promenad…

Först fotade dom bäcken, lårben och höfter i en vanlig röntgenmaskin, en sådan där med travers i taket. I nästa maskin, en CT/skiktröntgen/datortomograf, fotograferades först huvudet och sedan bålen. Huvudet fotades först utan och sedan med kontrastvätska. Jag antar att kontrasvätskan även gjorde nytta vid fotograferingen av bålen.

Efter röntgen tog vi oss iväg till provcentralen (heter den inte, men jag hittar dit nu) och tog de tre standardprovrören.

I morgon väntar steg 2.

Då ska jag fä reda på vad strålbehandling och cellgiftbehandling har haft för effekt.

Så snälla, fortsätt håll tummarna!

2010-04-22 ­– tack för alla tummar! – lite bra och lite dåligt

Tack alla som hållit tummarna, det värmer oerhört mycket att se alla email som kommit till min brevlåda. Jag har inte haft krafter att besvara alla email ännu. Det kommer svar, det lovar jag, allteftersom krafterna räcker till.

Det var lite fram och lite tillbaka igår. Hjärntumörerna har minskat i omfång och så även modertumören i lungan. Det är ju bra, särskilt orolig var jag för att hjärntumörerna kunde ha blivit större och/eller fler.

Dessvärre har tumören i låret ökat ytterligare, det innebär att det inte går att vänta med spikningen längre. Därefter blir det mer strålbehandling, dels ska lårbenet få en omgång till och dels har det tillkommit skelettumörer i revben och i bäcken och dom ska också strålas. Jag skrev lite om spikning den 8e januari. Jag får väl återkomma med mer detaljer senare…

2010-04-23 – LAH

Doktorn tyckte att jag behöver mer vård än den jag får via telefon på lungmedicin. Han skrev därför en remiss till LAH (Lasarettsansluten Hemsjukvård). Det är alltså att gäng distriktssköterskor som åker runt till patienter i hemmen och hjälper till med olika saker. Bl.a. är dom duktiga på smärtlindring, illamåenden, trötthet och sådana saker. LAH hör av sig, när dom fått remissen. Vi får väl se vad det kan leda till. Hoppas att jag blir 20% piggare lite snabbt…

2010-04-27 – LAH imorgon

LAH ringde igår. De ville komma idag på förmiddagen, men vi kom överens om att skjuta på första besöket en dag, så att det blir på en dag, när Elsbeth är hemma.

 

En månad till har gått…

 

Maj 2010: http://sten.kfib.org/Diverse/Resan/Resan_05.htm

 

 

Fortsättning följer… 

Kommentar?

Min email-adress om du känner för att skicka en hälsning: stensunnergren@gmail.com

Medlemmar i KOM skriver förstås meddelanden där.

Kanske vill du ge ett tröstens ord till Elsbeth? Hon läser elsbeth@linkopingjudo.org flera gånger varje vecka.

Du får gärna sprida adressen hit till precis vem du vill som kan tänkas vara intresserad, men jag vill att du frågar mig innan du länkar hit från någon hemsida.