SKOTTKÄRRAN

 

Hur bygger man en skottkärra? Vet du inte det? Det är enkelt, bara att följa bilderna på den här sidan.

 

1. Här har vi lagt ut alla delarna. Här finns en mängd bitar av det ädla materialet trä, ett par hjul av plast, samt en hjulaxel av metall. Det som inte syns på bilden är det ganska stora antalet skruvar av metall.

 

2. Här har vi monterat listerna till sidostyckena till det som ska bli skottkärrans ”balja”.

 

3. Här har vi monterat listerna till fram och bakdelen av ”baljan”.

 

4. Nu är stödet monterat. Även ”baljans” fram- och bakdelar är monterade på bottenplattan.

 

5. Nu är ”baljan” klar och skaklarna är monterade med sitt dubbelhjul.

 

6. Här har vi fått på fästbitarna till ”baljan”.

 

7. Så! Helt klar. Bara att lasta grus och köra.

 

EFTERSNACK

Det kliade väl i mina fingrar eller nå’t. Så jag byggde en skottkärra till barnen. När jag väl filat och mätt och donat och faktiskt fått ihop den, tog jag isär hela kärran och klarlackade den. I samband med återmonteringen tog jag dessa bilder. Jag tänkte mig nog att den skulle plockas isär en dag och ville att den skulle kunna monteras ihop till eventuella barnbarn.

 

Barnen lekte en del med kärran. Av datumet på sista bilden att döma var barnen vid det här laget 3 år, 1 år samt inte riktigt påtänkt. Jag tror inte att de fick ha den utomhus. Vi tyckte nog att den var lite för ömtålig för det, så något grus fick den nog aldrig transportera. Men väldigt mycket Lego minns jag att jag såg i den.

 

När barnen vuxit ifrån kärran plockade vi aldrig ner den, utan den står ihopmonterad och klar i en klädkammare, när/om barnbarnen dyker upp. Lite sliten är den förstås, men förvånansvärt väl bibehållen efter tre barns användning. Inomhus dock.