Resan

Detta handlar om min resa. Jag vet inte exakt när resan startade och jag vet inte när, var eller hur den slutar. Tids nog får jag reda på det och troligen även ni som läser detta.

Jag har upptäckt att jag har många vänner. Nej, det var inte sant. Jag har vetat länge att jag har många vänner. Det är underbart med vänner och alla vännerna undrar hur jag mår och vill veta vad som hänt. Det är lite tröttande att berätta exakt samma berättelse om-och-om-igen. Till sist känner jag att det bara blir en oengagerad historia och det är inte rättvist mot den som är orolig och undrar hur det är. Därför berättar jag min historia här. Jag vill jättegärna att du ringer/skickar email eller kombrev och frågar hur det är. Om jag då vet att du redan har kollat här, så behöver jag inte berätta det en gång till, utan vi kan prata om andra saker istället.

Det här är lite som en blogg, men ändå inte. Jag har inte använt något bloggverktyg och det går inte att skriva kommentarer här. Jag kommer att uppdatera när det hänt något väsentligt. Ibland ofta, ibland sällan. Ibland skriver jag vad läkarna sagt eller gjort och ibland berättar jag hur jag mår. Jag vet som sagt inte hur resan kommer att te sig. Den kan bli kort eller lång, det får vi se. (Ha lite överseende med eventuella stav- och grammatiska fel. Det är ingen annan än jag och Word som sett detta innan jag lägger ut det.)

Jag börjar skriva detta 2009-12-20, men resan startade lite tidigare än så.

Mitten på oktober 2009 – hostan

2009-11-11 – första besöket på vårdcentralen

2009-12-14 - andra besöket på vårdcentralen

2009-12-15 – röntgen

2009-12-18 – akuten, tumören

2009-12-19 – väntan börjar

2009-12-20 – fortsatt väntan

2009-12-21 – väntan…

2009-12-22 – tredje besöket på vårdcentralen

2009-12-25 – intet nytt…

2009-12-29 – kallelse till besök på lungmedicin

Januari 2010: http://sten.kfib.org/Diverse/Resan/Resan_01.htm

Februari 2010: http://sten.kfib.org/Diverse/Resan/Resan_02.htm

Mars 2010: http://sten.kfib.org/Diverse/Resan/Resan_03.htm

April 2010: http://sten.kfib.org/Diverse/Resan/Resan_04.htm

Maj 2010: http://sten.kfib.org/Diverse/Resan/Resan_05.htm

 

Mitten på oktober 2009 – hostan

Jag började hosta torrhosta, helt oprovocerat. Jag har tidigare ofta fått hosta ett par veckor eller så efter förkylning, så det var inget ovanligt i sig, men den här gången var det alltså ingen förkylning innan. Jag försökte med den gamla huskuren Cocillana-Etyfin, som brukar hjälpa, men jag tål den ganska dåligt så jag tog väldigt små doser, ungefär halv minidos.

2009-11-11 – första besöket på vårdcentralen

Onsdag.

Folk i min omgivning (stackars mina arbetskamrater som hörde denna hosta hela dagarna!), tyckte att jag borde söka för det. Så jag skaffade en tid på vårdcentralen och fick prata med min ”husläkare”. Jag sade som det var, att det är lite irriterande att hosta hela tiden. Han kollade lite, lyssnade på hjärta och lungor, han kollade syrehalten i blodet med en fingerklämma och konstaterade att jag inte hade lunginflammation (men jag hade ändå ingen feber, så det hade han ändå inte trott). Jag fick också blåsa i PEF-mätare för att testa lungkapaciteten. Den var OK.

Han tyckte inte att det var något att oroa sig för och sade att eftersom jag tar Coccillana i så små doser kan jag ju ta den desto oftare. Det var ju alltid någon tröst.

2009-12-14 – andra besöket på vårdcentralen

Måndag.

Efter att ha hostat i totalt två månader skaffade jag ny tid hos vårdcentralen och bad att han skulle ta lite prover. PEF-mätaren gav samma utslag som förra gången. De prover han tog var OK förutom sänkan som var lite hög, 38 (i någon enhet). Vi bestämde också att jag skulle ta en lungröntgen följande dag.

2009-12-15 – röntgen

Tisdag.

Röntgen på vårdcentralen i Mjölby är helt fantastisk. Jag var där när de öppnade kl 8:00. Kl 8:11 satte jag mig i bilen och åkte till jobbet. Jag skulle få svar efter en vecka via min husläkare.

2009-12-18 – akuten, tumören

Fredag.

Jag satt och pratade lite med arbetskamraten på jobbet. Det var precis efter lunch. Så kände jag en plötslig smärta på höger sida i bröstkorgen. Det gjorde inte vansinnigt ont, men det var ihållande och störde mig tillräckligt mycket för att jag efter en halvtimme skulle ringa 1177, sjukvårdsupplysningen. Det är sådant man gör i min ålder, när det gör ont i bröstet. Jag berättade hur jag kände det och sköterskan ställde relevanta frågor. Samtalet avslutades med att jag fick åka ambulans till Universitetssjukhuset, US. I väntan på ambulansen hann jag ringa Elsbeth och berättade om läget. Jag bad henne fortsätta med det hon planerat göra (baka bullar), så skulle jag höra av mig, när jag visste mer.

I ambulansen togs EKG och blodtryck och de fann inget alarmerande. Jag berättade att jag tagit lungröntgen i tisdags. Vi åkte direkt till akuten. Gud så skönt att åka ambulans dit, då slipper man alla köer. Chauffören fick en komplimang för mjuk körning. Det var riktigt bekvämt att åka ambulans. Kom direkt in på ett akutrum, där de tog nytt EKG och kollade blodtrycket kontinuerligt var 15e minut. Lite kul att dom började med att riva bort alla klisterlappar som ambulanskillen satt dit och satte dit nya. Det är bra med standarder. EKG’t var lika bra nu och även blodtrycket. De tog också nya blodprov, fyra rör.

Fick vänta någon timme på provsvar. En läkare med utländskt namn och brytning kom och presenterade sig och frågade om mina rökvanor. När jag nekade frågade han om jag aldrig rökt och då ”erkände” jag att jag faktiskt hade delat på ett paket ”Hobson” i femtonårsåldern. Jag fick något morfin-tjosan i magen mot smärtan, som tilltagit en del. Eftersom jag ju hostade hela tiden gjorde det ännu mer ont i lungan. Nu efteråt inser jag att en del av smärtan nog dolts en del av att jag innan lunch tagit en dubbel Panodil på morgonen mot huvudvärk. Nu var Panodilen på väg ut ur kroppen.

Läkaren kom tillbaka, när proverna var klara. Efter lite rundsnack sade han att jag hade en tumör i högra lungan och att jag skulle få dropp (med något i mot något), sedan skulle jag få genomföra datortomografi. De skulle kolla lite mer än bara lungan eftersom både levervärden och njurvärden var lite påverkade. De var ute för att kolla efter metastaser (dottersvulster). De skulle också kolla efter eventuell propp i lungan och därför skulle jag få blodförtunnande medel i magen. Sedan skulle de göra en <något>skopi, dvs gå in genom näsan och ner i halsen och ner till lungan och ta ett prov på tumören. När han sagt detta, utan att egentligen andas emellan frågade han om jag hade några frågor. ”Det är ju tunga besked jag kommer med.” Märk att han stod upp bredvid sängen när han sade detta. Han drog inte fram någon stol och satte sig.. När jag svarat nekande, fick jag tio sekunder att ångra mig, innan hann försvann ut genom dörren. Sedan såg jag aldrig karln. Det var som i gamla MASH, men utan humorn.

Här fick jag låna en telefon och ringde Elsbeth som var hemma och undrade. Jag berättade att EKG’t var bra, men väntade med tumören.

Nu var jag ju definitivt inte i behov av akut vård så jag åkte ut ur akutrummet till i ”gnäll-landskapet”. Det består av två rader med sängar, med draperi framför och flyttbara väggar mellan sängarna. En (stackars) sköterska ska hålla lite koll på alla dessa patienter. Ett flexibelt sätt att knöka in en extra säng om det krävs och ge mer plats per säng om det är möjligt. Jag hade en knapp att trycka på, men ingen kom och kollade hur jag mådde eller hur jag kände det. Jag lyckades få en vänlig själ att ge mig några tidningar, så jag hade något att samla tankarna på. I högen hittade jag en Gör-det-själv-tidning, så nu vet jag hur man bygger en cartport utan de fula beslagen man köper på Biltema eller Bygg-Max. Rent hantverk alltså! Jag hade blivit lovad mer morfin, men det glömdes visst bort. Efter ett någon timme blev jag så himla kissnödig att jag bara måste gå på toaletten, så jag ringde på klockan. Det var det ingen som upptäckte, men de kom ändå efter en stund för jag skulle iväg till datortomografen. Jasså hade du ringt, det såg vi inte. Jag fick till nöds gå på toaletten, fick faktiskt gå själv, fastän jag var fjättrad vid droppet.

Sedan iväg till röntgen alldeles bredvid akuten. En mycket trevlig och vänlig person skötte datortomografen alldeles ensam. Hon berättade väldigt pedagogiskt om allting som skulle hända, när jag skulle hålla andan och inte, osv. Hon blandade till kontrastvätska, som hon körde in i stället för droppet. Sedan hade hon 20 sekunder på sig att köra en speciell körning för att kolla om det onda jag hade berodde på en propp i lungan. Det var en cool känsla när kontrastvätskan spred sig i kroppen. Jag blev (skönt) varm från halsen ner till ljumskarna och sedan försvann det efter någon minut.

Efter röntgen fick jag inte ens plats i ”gnäll-landskapet”. (Be mig inte förklara varför jag kallar det så, gissa bara, det räcker.) Jag hamnade i en gång i direkt anslutning till den övervakande sköterskan. Jag frågade efter tidningar igen. ”Får du inte gå upp själv då?” Jag pekade på droppet. ”Ta det i handen bara, håll det högt.” Så jag iväg till en hög med tidningar, det var bara s.k. ”damtidningar”, så jag tänkte skippa idén. Då kom Elsbeth och jag berättade ”nyheten” för henne. Hon blev inte glad. Trodde först att jag skämtade, men såg att jag inte gjorde det. Vi pratade ett par timmar och varje gång någon passerade med en säng var vi ju i vägen, så det var lite stökigt. Ingen gång frågade någon hur jag mådde.

Strax efter kl 19 kom en person och öppnade dörrarna till ett undersökningsrum alldeles i anslutning till där jag låg. Vi trodde att vi var i vägen igen, men det var jag som skulle in där. När han kört in sängen presenterade han sig som läkare, Johan Lindgren. Han berättade att det de sett på röntgen hade de också sett på datortomografen. Jag har en tumör. Den här läkaren visade en massa empati och tog det mycket lugnt, men vi såg både Elsbeth och jag att han tyckte att det var väldigt jobbigt. Han blev nog lite förvånad att vi inte reagerade så jättemycket.

Jag frågade om prognosen…. ”Jag vet inte mer än så. Vi måste göra <något>skopin först.” Jag frågade om när de skulle göra den. ”Du blir överflyttad till Lungmedicin, men allting är ju stängt nu, så du får väl en kallelse efter helgen. Du får naturligtvis ligga kvar här.” Jag ville i det läget bara hem. Aldrig att jag ville tillbringa två dygn++ i den där miljön. Han frågade hur ont jag hade på en skala mellan 1 och 10. Jag svarade 7-8. ”Och du vill ändå åka hem?” ”Ja, hemma kan jag ta medicin, när jag vill och är inte beroende av att folk tar två timmar på sig att upptäcka en signal.” Han skrev ut medicin som kan knäcka en oxe, Panodil på maxdos, som grund, och så morfin på det, till det inte gör ont längre. Och så medel mot det illamående som morfinet ger. Elsbeth gick till apoteket och hämtade ut medicinen, jag klämde första dosen (Panodil plus morfin) och så åkte vi hem.

Kvällen gick jättebra, värken släppte rätt snart. Jag kunde ta hostmedicin och dricka varmt och så gick även hostan över. (Äfflans vad mycket svartvinbärssaft jag har druckit den här tiden.)

2009-12-19 – väntan börjar

Lördag.

Jag sov kanon till 4-tiden.

Då började jag hosta och Panodilen gick ur kroppen. Jag tog en ny dos Panodil och mer hostmedicin. Sedan blev jag rejält illamående och tog medicinen mot det (Postafen). Illamåendet satt i ordentligt under ca tre timmar, sedan lyckades jag sova några timmar, men mådde halv-illa hela förmiddagen.

Var och besökte son, sonhustru och månadsgammalt barnbarn på eftermiddagen. Sonen fyllde år. Kunde ju ha varit en bättre födelsedagspresent.

2009-12-20 – fortsatt väntan

Söndag.

Jag ringde Lungmedicin för att kolla om dom kunde se när jag skulle komma på undersökning. Berättade att akuten hittat en tumör i min lunga. Hon var först lite ovillig sade lite svävande att det händer nog inget den här veckan, men när jag skärpte rösten en aning och sade ”Menar du att jag ska övervara julen tillsammans med mina barn, utan att veta om jag lever i slutet av januari?” Då gick hon in och kollade min journal på akuten och det visade sig att de talat med Lungjouren, men Lungjouren hade ännu inte skrivit ner det intalade i journalen. Hon ansträngde sig verkligen och tittade på flera olika ställen, men det fanns inget antecknat. Hon bad mig ringa mottagningen på måndag morgon. Jag tackade henne för att hon ansträngt sig så. Jag hade inte ens en aning om att hon hade access till akutens journaler.

Berättade för son nummer två. Bjöd in honom och flickvän på fika. Jag ville berätta face-to-face. Tredje sonen blev jag tyvärr tvungen att berätta för i telefon, det var jobbigt. När jag ville att han skulle komma hem från Stockholm tidigare än planerat (23/12), förstod han att det var något och fick mig att berätta.

Hela helgen har jag klarat mig på bara Panodil på maxdos och det är ju bra. Då slipper jag illamåendet och kan köra bil. Men lite hängig är jag nog. Om det är psykiskt betingat vet jag inte.

Nu när barnen vet kan jag berätta för alla mina vänner.

Det var här jag började skriva historien om Resan. Fortsättning följer.

2009-12-21 – väntan…

Jag ringde mottagningen på lungmedicin prick vid öppningstid. Hon som svarade sade att det kommit en remiss. ”Det tar några dagar innan du hör något från oss, först så ska dom kolla alla bilder som kommit in och,,,” Jag var nog en aning ofin och avbröt med att fråga, när jag ska komma på ”broncoskopi” (jag vet nu att undersökningen kallas så)? ”Ja, men det kommer att dröja, först måste du få komma hit på samtal och så ska vi ta EKG och en del prover.” Jag avbröt igen. ”Men allt de där gjordes ju på akuten! Duger inte det?” ”Gjorde dom, ja då kan det kanske gå lite fortare.” Då kastade jag ur mig ”<förnamn>, (paus) har du någon empati?” Rösten blev silkesmjuk ”Ja” ”Jag ska fira jul med min familj om fyra dagar. Ska jag göra det, utan att barnen vet om deras pappa lever i slutet av januari.” ”Jag ska berätta detta för läkarna.” Sedan berättade jag att jag kan vara där på tio minuter om det krävs. Hon konstaterade att jag kan hoppa in vid återbud. ”Jag ska se vad jag kan göra. Du får gärna ringa igen.” Då hörde jag att hon nog grät. Kanske lite brutal start på hennes vecka, men det känns rätt brutalt även för mig.

Dagen har varit upp och ner. Sov för lite på natten pga att jag skrev klart den här ”krönikan”, behövde ta mer medicin mitt i natten och passa tiden att ringa, se ovan. Resultatet blev att jag slummer-sov till efter lunch. Sedan hade jag ont i huvudet, men ville inte ta morfin för jag mådde redan illa. Framåt sen eftermiddag klarnade jag upp och kvällen blev toppen.

2009-12-22 – tredje besöket på vårdcentralen

Jag ringde åter till lungmedicins mottagning. Det var samma person som svarade idag. Jag började med att be om ursäkt för att jag nog var otrevlig igår. Hon sade att mina bilder var planerade att komma upp på dagens ”Demonstration”, dvs mötet där de titta på bilder tillsammans. De hade över huvud taget inte tittat igår. Det kallar dom akutvård…. Hon sade att det tyvärr inte kan bli något före helgen. Jag bad henne att en läkare skulle ringa och ge sin uppfattning av vad han sett på bilderna. ”Det gör dom inte.” sade hon. Jag bad henne i alla fall ringa och berätta vad hon vet. Hon ringde strax före lunch och sade att jag inte kommer att bli kallad före trettonhelgen… Jag bad att få bli sjukskriven, eftersom jag äter så mycket medicin och blir snurrig i skallen. ”Det kan vi inte göra innan vi sett patienten. Du måste ringa vårdcentralen.” Detta låter som hårda/kalla besked, men jag måste säga att hon ansträngde sig för att låta engagerad och ledsen för sakernas tillstånd.

_____________

Lite senare ringde en sjuksköterska från vårdcentralen för att berätta att jag hade en tid där på eftermiddagen. Det var Elsbeth som svarade och hon berättade i sammandrag vad som hänt på akuten i fredags. Det var ju bra att min husläkare visste om att jag visste vad röntgen visat. Då kunde vi vara lite konstruktiva och inte bara ägna oss åt ett jobbigt besked.

Det blev ett mycket konstruktivt möte. Vi justerade lite medicinering. Lade till ett par saker för mig att prova för att kanske slippa huvudvärk (som han trodde var spänningshuvudvärk och det är kanske ganska rimligt i det här läget) och illamående. Vi tittade också på röntgenläkarnas utlåtande om bilderna från vanlig röntgen och datortomografen. Knölen är rätt slät men lite ”diffus” vid ena kanten. Halvbra antar jag. Den sitter i tredje loben på högra sidan. Jag fick veta att det finns två lober på den vänstra sidan och tre på den högra. Det kan innebära att man bara behöver ta bort den loben och då skulle – i teorin – 4/5 lungkapacitet finnas kvar och det är ju helt OK. Det är nästan så man kan träna upp sig till ”normal” nivå, med bara lite ansträngning.

Det är bra att ha tumme med sin husläkare. När jag sade att jag skulle tvingas sväva i ovisshet i minst två veckor till ringde han upp den läkare som skrivit journalanteckningarna från dagens möte på lungmedicin. Han berättade att jag ju påminns om vad som finns där inne varje gång jag hostar. Just då fick jag en hostattack. En stund senare ringde någon från lungmedicin och berättade att jag hade en tid den 4/1, inte före jul, men i alla fall inte ”osäkert länge efter trettonhelgen”. När vi sedan kollade i datorn var det inbokat en tid för undersökning den 8/1. Det kanske är vad som kan begäras, när det är många helger.

Här berättade jag för min husläkare att jag haft ont i benet (låret) en tid. Jag trodde att det var min psoriasis artrit som bestämt sig för att sitta där en stund. Den brukar flytta runt sig, bara att leva med. Tidigare har det bara gjort ont i eller i närheten av en led, men den vill väl prova något nytt tänkte jag. Men när jag tillbringade alla timmarna ensam på akuten började det mala i skallen att kan det vara en liknande klump där? Min husläkare klämde på låret i olika lägen (attans vad noggrann han är). Så fick jag en remiss till röntgen i Mjölby imorgon. Så småningom får jag väl veta vad det är. I vilket fall borde det finnas något resultat till besöket den 4/1.

Vi tog några prover och jag inväntade provsvaren och så blev det en stund till hos min läkare. Då hade Elsbeth kommit för att hämta mig, så hon följde med in. De flesta proverna var bra men sänkan hade stuckit iväg till 69 och det är ju inte så bra. Nåväl det finns också med den 4e.

____________

Jag har uppenbarligen många vänner. Människor som jag aldrig träffat IRL har hört av sig med väldigt varma ord. Många har hört av sig, trots att de känt att de inte vetat vad de ska säga. Det är modigt och värmer extra mycket. Tårarna bara rinner, när jag läser vad ni skriver.

2009-12-25 – intet nytt…

Jag åkte iväg till Mjölby igen den 23e. Den här gången skulle de ju röntga lårbenet, så jag fick ligga på rygg. Då fick jag chansen att se själva anläggningen lite bättre. Här har skickliga ingenjörer varit framme. En röntgenapparat består ju av en strålare (röntgenrör) och en skärm (där filmen fanns förr). Dessa två enheter hänger i var sin dubbeltravers (X-Y travers) och kan flyttas i princip oberoende av varandra. I Z-led (höjdled) kan de förstås höjas och sänkas oberoende av varandra. Sedan kan ”apparatdelarna” vridas i en massa frihetsgrader. Allt är inbyggt i ett kvadratiskt rum på ca 8 x 8 meter. De kan ställa om utrustningen till precis vad som helst.

Hon som har hand om anläggningen utlovade resultat av röntgen till mitt möte med lungläkaren den 4e.

Själv börjar jag må bättre. Jag har väl hittat en balans i medicineringen och har inte så mycket biverkningar.

Julafton blev jättelyckad och precis som vanligt.

Jag kommer troligen inte att skriva så mycket innan den 4e.

2009-12-29 – kallelse till besök på lungmedicin

Igår kom kallelsen till mitt besök på lungmedicin, 2010-01-04. På kallelsen stod att jag skulle ta en del prover. Jag anar en omstart från ruta ett… För att försöka undvika detta skrev jag ett vänligt email till lungmedicin för vidare befordran till den läkare som ska ta emot mig den 4e. I detta email redogjorde jag för de anteckningar i min journal som hon bör läsa före mitt besök.

Jag fick faktiskt svar på mitt email och syster Gudrun lovade att vidarebefordra det till ”min” doktor.

Värken i bröstet har nu helt gått över och jag håller hostan rätt väl i schack med cocillana och varm dryck. Det enda som känns är ”det som gör ont i lårmuskeln”. Jag har dragit ner ganska mycket på medicineringen och jag hoppas att det är rätt…

Resans fortsättning

Jag insåg att detta kommer att bli långt. Lika bra att dela upp i ”lagom” stora delar. En månad per del kanske blir bra. Klicka på någon av länkarna så kommer du vidare.

Januari 2010: http://sten.kfib.org/Diverse/Resan/Resan_01.htm

Februari 2010: http://sten.kfib.org/Diverse/Resan/Resan_02.htm

Mars 2010: http://sten.kfib.org/Diverse/Resan/Resan_03.htm

April 2010: http://sten.kfib.org/Diverse/Resan/Resan_04.htm

Maj 2010: http://sten.kfib.org/Diverse/Resan/Resan_05.htm

Juni 2010: http://sten.kfib.org/Diverse/Resan/Resan_06.htm

 

 

 

Kommentar?

Min email-adress om du känner för att skicka en hälsning: stensunnergren@gmail.com

Medlemmar i KOM skriver förstås meddelanden där.

Kanske vill du ge ett tröstens ord till min fru? Hon läser elsbeth@linkopingjudo.org ibland.

Du får sprida adressen hit till precis vem du vill som kan tänkas vara intresserad, men jag vill att du frågar mig innan du länkar hit från någon hemsida.